Sari la conținut

Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) a fost aprobat de către Comisia Europeană

Pagină actualizată la: 16.12.2022

Prin decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene din data de 02.12.2022, a fost aprobat Programul „Tranziție Justă” pentru sprijin din partea Fondului pentru o tranziție justă (FTJ) în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” pentru județele Dolj, Gorj, Mureș, Prahova și Galați.

Cuantumul maxim al sprijinului din partea FTJ pentru întreaga perioadă de programare este de 2.139.715.532,00 Euro, din care peste o jumătate de miliard de euro este alocată județului Gorj.

Astfel, prin aprobarea Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) a fost deschisă calea spre o resursă financiară uriașă, de 537 milioane de euro, pentru dezvoltarea economică a județului Gorj. Decizia marchează finalul unei etape de aproximativ doi ani de documentare, elaborare și demersuri ale echipei Consiliului Județean Gorj, sprijinite de colaboratorii din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, activitate care s-a materializat în cea mai mare alocare din Fondul pentru Tranziție Justă în raport cu celelalte cinci județe beneficiare ale acestei finanțări.

Consiliul Județean Gorj a început, oficial, demersurile pentru obținerea fondurilor alocate prin Fondul pentru o Tranziție Justă în 20 ianuarie 2020, printr-o adresă înaintată Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin care a solicitat includerea Gorjului în Planul Teritorial de Tranziție Justă (PTTJ), ce urma să fie elaborat pentru accesarea sumelor disponibile României prin JTF. Au urmat doi ani de activitate intensă și un volum apreciabil de documentare, corespondențe, întâlniri, fizice și on-line și discuții pe marginea elaborării Planului, atât cu reprezentanții MIPE, cât și cu autorități locale, mediul de afaceri, consultanți și reprezentanți ai societății civile din județ și de la nivel național, în așa fel încât să fie maximizată eficiența programului de finanțare și obținerea unei alocări financiare cât mai realiste pentru județ.

Trebuie precizat că una dintre cele mai complicate etape din tot procesul de elaborare a fost justificarea includerii întregului județ în PTTJ, inițial fiind propuse doar zonele în care se desfășoară activitate minieră și de producție a energie, acestea fiind considerate direct afectate de procesul de tranziție. De asemenea, la inițiativa reprezentanților instituției noastre, procesul de elaborare al PTTJ a fost marcat de abordări  directe care, ulterior, au fost preluate la nivel național și standardizate la nivelul tuturor celor șase județe beneficiare ale fondului. Una dintre aceste abordări a fost creionarea obiectivelor și a măsurilor de finanțare urmare unei consultări publice, în urma căreia, la nivelul județului Gorj au fost centralizate 273 de idei de proiecte, potențial finanțabile prin POTJ.

Obținerea celei mai mari finanțări din FTJ, de 537 de milioane de euro pentru investiții pentru ocuparea forței de muncă și creșterea economică, nu ar fi fost posibilă, în primul rând, fără colaborarea strânsă cu reprezentații MIPE, precum și fără sprijinul tuturor celor care au contribuit, de-a lungul celor doi ani de elaborare, între care amintim Frankfurt School, Banca Mondială, mediul de afaceri din Gorj, organizații non-guvernamentale, precum și autoritățile publice și instituțiile membre ale Grupului de Lucru.

Următorul pas, așteptat cu mare interes, în special de către potențialii beneficiari, pentru a fructifica oportunitățile de finanțare aferente județului Gorj, îl reprezintă publicarea ghidurilor de finanțare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management a POTJ.

Echipa Consiliului Județean Gorj

Sari la conținut