Sari la conținut

Comunicat de presă – un nou proiect depus spre finanțare „Microbuze electrice pentru elevii Județului Gorj”

Astăzi, 28.06.2023, Consiliul Județean Gorj a depus spre finanțare proiectul Microbuze electrice pentru elevii Județului Gorj”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul VI: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 6: Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 10: Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi.

Valoarea totală a proiectului este de 30.776.011,20 lei (fără TVA), respectiv 36.623.453,33 lei (cu TVA), din care:

  • 30.172.560,00 lei (fără TVA) alocare financiară eligibilă prin PNRR, la care se adaugă TVA-ul eligibil de la bugetul de stat în valoare de 5.732.786,40 lei;
  • 603.451,20 lei (fără TVA), respectiv 718.106,93 lei (cu TVA), contribuția proprie a Județului Gorj.

Obiectivul proiectului Microbuze electrice pentru elevii Județului Gorjvizează îmbunătățirea condițiilor de transport, prin furnizarea de microbuze școlare ”verzi”.

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, cadrului social şi economic. În acest context, atât la nivel european, cât și la nivel național, se recunoaște caracterul urgent al problemelor legate de mediul înconjurător și se propun o serie de măsuri pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene (UE) de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Din această perspectivă, educația pentru mediu și schimbări climatice devine o prioritate, iar  infrastructura unităților de învățământ trebuie să fie adaptată standardelor europene de dezvoltare sustenabilă.

Pe lângă asigurarea mobilității urbane verzi, prin achiziționarea de microbuze electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, pregătim și conștientizăm generațiile viitoare în ceea ce privește schimbările climatice.

De asemenea, asigurăm mijloace de deplasare pentru elevii aflați în zone cu populație scăzută, facilitând accesul la educație a acestora, cu protejarea mediului în același timp.

Sari la conținut