Sari la conținut

Comunicat de presă – JTP Groundwork – Oportunități economice sustenabile în Conurbația Jiului

Ieri, 18 octombrie 2023, la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, sala MansARTA, a avut loc evenimentul Just Transition Groundwork: Oportunități economice sustenabile în Conurbația Jiului. La ședința de lucru au participat aproximativ 70 de persoane, atât fizic cât și online, respectiv membrii ai Grupului de coordonare a tranziției la neutralitate climatică la nivelul județului Gorj, reprezentanți ai mediului de afaceri, ONG-uri și autorități publice locale și județene, atât din Gorj cât și din Hunedoara și Dolj. De asemenea, la eveniment au fost prezenți în sală Marco Migliara, director DG Regio, Comisia Europeană și responsabil de program – Programul Tranziție Justă în România, precum și Marius Vărgatu, director general adjunct în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Scopul evenimentului a fost de a discuta despre oportunitățile de finanțare disponibile prin Programul de Tranziție Justă pentru Conurbația Jiului (județele Gorj, Dolj și Hunedoara) și de a prezenta concluziile analizei efectuate în perioada iulie-octombrie 2023, în ce privește oportunitățile economice sustenabile în regiune. În acest context, au fost furnizate informații actualizate privind derularea Programului Tranziție Justă, de către Lucia Popescu, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Tranziție Justă, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Nu în ultimul rând, Simon Davies, reprezentantul COWI Belgium, o companie de consultanță care colaborează cu Comisia Europeană, a prezentat o analiză privind posibilele variante de dezvoltare pe care județul Gorj le poate avea, în condițiile în care valorifică resursele financiare puse la dispoziție în cadrul Programului Tranziție Justă.

Proiectul este implementat de Valea Jiului Society, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Dolj, Consiliul Județean Hunedoara și Asociația de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului susținuți de Comisia Europeană prin programul Just Transition Groundwork, program lansat cu scopul de a susține într-un mod și mai aplicat regiunile europene aflate în tranziție de la industria poluantă.

Valea Jiului Society, împreună cu Consiliile Județene Gorj, Dolj, Hunedoara și Asociația de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului primesc asistență tehnică oferită de Comisia Europeană prin Programul Just Transition Groundwork, program lansat cu scopul de a susține într-un mod și mai aplicat regiunile europene aflate în tranziție de la industria poluantă la o economie sustenabilă. Prin acest program, pe lângă Conurbația Jiului, primesc asistență tehnică și alte 5 regiuni din Uniunea Europeană.

Sari la conținut