Sari la conținut

Proiectul „VIAȚĂ PENTRU MEDIU, VIAȚĂ PENTRU OM”

 

Proiect –  ,,VIAȚĂ PENTRU MEDIU, VIAȚĂ PENTRU OM’’

Campanie – concurs, organizată la inițiativa Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare din cadrul Consiliului Județean Gorj

 

          Proiectul – concurs, invită elevii și profesorii din județul Gorj, în cea mai amplă campanie de educație ecologică desfășurată până acum în județ. În cadrul acestei campanii dorim să împărtășim cu elevii și profesorii care ne vor fi parteneri, cunoștințele și experiența noastră despre protejarea mediului și mai ales despre colectarea selectivă a deșeurilor.

          Proiectul are ca scop  încurajarea voluntariatului pentru toate vârstele și tragerea unui semnal de alarmă  asupra faptului că – locul celor mai multe dintre deșeuri, nu este la groapa de gunoi, ci la reciclare

          Modalitatea de desfășurare este prevăzută în două etape,  prima se adresează elevilor din mediul urban, iar cea de-a doua se va adresa elevilor din mediul rural.

 

          În ce constă proiectul ?

          Proiectul va consta într-o competiție destinată școlilor din cele 2 municipii și cele 7 orașe ale județului nostru, cât și în organizarea unor seminarii / workshop-uri de educare și conștientizare a tinerilor, dar nu numai, asupra problematicilor din domeniul protecției mediului și, în special, a colectării selective a deșeurilor.

          Unitățile de învățământ implicate în proiect vor organiza trei tipuri de activități:

  1. activități de ecologizare;
  2. colectarea selectivă deșeurilor atât acasă, cât și la școală ( hârtie-carton, PET-uri, doze aluminiu, baterii și acumulatori,inclusiv auto și DEEE-uri)
  3. activități creative (desene, picturi, confecționarea unor materiale/obiecte din deșeurile reciclabile).

 

          Primul pas către acest concurs este să fii de acord, să completezi un formular de participare și apoi să desfășori acțiunile propriu-zise.

          Înscrierea în concurs se face până la data de: 15.03.2018 

          La sfârșitul concursului, în data de 5 iunie 2018, de Ziua mondială a mediului înconjurător, care se va derula în contextul Anului Centenar, vor fi acordate mai multe premii, și anume:

  1. premiu – I
  2. 2 premii – II
  3. 3 premii – III
  4. 3 mențiuni

 

          De ce acest proiect ,,VIAȚĂ PENTRU MEDIU, VIAȚĂ PENTRU OM’’ ?

          Cu toate că în județul Gorj au fost realizate o serie de investiții (fonduri PHARE și investiții private) în domeniul gestionării deșeurilor, care asigură fundamentul sistemului integrat de management al deșeurilor apar deficiențe la partea de conștientizare a populației. Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor menajere este relativ extins, însă nu funcţionează la parametrii la care a fost proiectat. În toate orașele şi în localităţile rurale într-o măsură importantă (aprox.50 de comune) a început colectarea selectivă a deşeurilor  însă gradul de colectare a  acestora este în continuare mic. De aceea prin acest proiect dorim să îmbunătățim aplicarea sistemului integrat de management al deșeurilor.

          Pentru a avea cetățeni responsabili în viața comunității, este nevoie ca atitudinile specifice să fie cultivate încă de la vârste fragede, din școală;  în prezent  ne confruntam cu o lipsă a măsurilor de conștientizare a populației.

          Ne propunem ca acest proiect să reprezinte un îndemn și un start pentru acel viitor verde care poate fi construit de o generație de copii educați și conștienți de importanța mediului în care trăiesc iar, în același timp, să contribuim real la responsabilizarea tinerilor privind protecția mediului înconjurător și să facem ceva concret  cu un efect pozitiv pentru generațiile următoare.

          Educația și protecția mediului sunt obiective cheie pentru Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj de aceea am decis să demarăm acest nou proiect  în 2018,  care poate să reprezinte un punct de pornire spre realizarea acestor direcții.

 

          Proiectul este susținut de Consiliul Județean Gorj și organizat de Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj, în parteneriat cu:

Inspectoratul Școlar Județean Gorj,  Agenția de Protecție a Mediului Gorj, Asociația Team for NEXT GENERATION, CCR Rebat RO SRL, CCR Logistics Systems RO SRL, First Recycler S.R.L.

 

DIRECTOR,

Ing. Sandu-Ovidiu Borugă

 

Regulamentul de participare în campania „Viață pentru mediu, viață pentru om”

Formular de participare unități școlare

Grila de evaluare a concursului „Viață pentru mediu, viață pentru om”

 

Sari la conținut