Sari la conținut

Comunicat de presă – Proiect în premieră națională implementat de Consiliul Județean la Salvamont Gorj! Inovație în salvarea montană – cea mai performantă ambulanță montană din România, acum operațională în Gorj!

Consiliul Județean Gorj anunță lansarea oficială a unui proiect unic în România: dotarea Salvamont Gorj cu cea mai performantă mașină de intervenție de tip ambulanță din România, concepută special pentru condiții montane și zone greu accesibile. Acest vehicul, un prototip inovator dezvoltat de Salvamont Gorj, a fost recent aprobat și elogiat la Congresul Internațional de Salvare Montană din Toblach, Italia.

Vehiculul dispune de o capacitate remarcabilă de transportare a salvatorilor montani și a accidentaților, fiind echipat cu tehnologie medicală avansată, inclusiv defibrilatoare, mini monitoare pentru funcții vitale și un sistem de izolare termică pentru accidentați. De asemenea, include echipament specializat pentru salvarea din zone abrupte și suport pentru intervenții cu elicopterul. Noua mașină este un autoturism hibrid, adaptat pentru a naviga pe teren variat, îmbinând eficiența ecologică cu performanța în situații de urgență.
Mașina a fost concepută pe un autoturism hibrid cu putere și reale calități de acces în teren variat cu următoarele caracteristici și dotări:
– Capacitate de transport salvatori montani – 5 pers.
– Capacitate de transport cu accidentat – 1 accidentat pe targa si doi salvatori
– Dotare medicală : trusă medicală – 2 buc, defibrilator, mini monitor funcții vitale, aspirator secreții, tub oxigen, atele și saltea vacuum, sistem izolare termică a accidentatului, etc
– Dotare pentru salvare din abrupt: targa cu roți pentru salvare și transport, trepied salvare, troliu manual, troliu cu acționare cu acumulator, echipament de lucru și intervenție pentru patru salvatori ( hamuri, căști, corzi, role, scripeți, blocatoare, carabiniere, genți de transport . etc )
– Dotare pentru salvare cu suport aero pentru doi salvatori : caști cu sistem de radiocomunicații, echipament de lucru și intervenție cu elicopterul – hamuri aero, kit intervenție aero, sistem de siguranță Lezard.
– Echipament de radiocomunicații în sistem digital și Tetra format din stații mobilă montate pe vehicul și stații portabile pentru salvatori precum și repetor mobil pentru amplificarea semnalului.
– Sistem de căutare cu infraroșu și transmitere de imagini prin bluetooth către centrul de comandă sau către tabletele sau device-urile portabile ale salvamontiștilor.
– Centru mobil de analiză a datelor colectate de drone bazat pe inteligență artificială.
– Dronă de căutare salvare cu transmitere live a imaginilor în centrul de comandă sau pe monitorul amplasat pe vehicul.
– Monitor portabil pentru urmărire a imaginilor
Mai mult de atât, la începutul acestui an, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au alocat încă două mașini de intervenție Salvamont, dotate și cu remorci pentru câinii de salvare, care vor contribui la asigurarea unei capacități corespunzătoare de intervenție pentru cele patru echipe de salvare montană, echipa de salvare speologică, echipa de intervenții acvatice și subacvatice și echipa de intervenții speciale din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj.
Această realizare este rezultatul colaborării strânse între salvamontiștii gorjeni și Consiliului Județean Gorj.
„Această investiție reflectă angajamentul nostru continuu de a furniza servicii de urgență de înaltă calitate cetățenilor. De la reabilitarea Unității de Primiri Urgențe până la dotarea echipei Salvamont, prioritatea noastră este să asigurăm excelență în asistența de urgență pentru toți gorjenii”, a declarat președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Mihai Popescu.
În același context, directorul Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu a subliniat importanța tehnologiei în îmbunătățirea răspunsurilor la situațiile de urgență. „Cu ajutorul acestei mașini combinăm efortul uman cu cele mai avansate tehnologii pentru a asigura intervenții rapide și eficiente”. Acesta a adăugat că vehiculul nu numai că setează un nou standard în serviciile de salvare montană, dar servește și ca un exemplu de bune practici pentru alte județe și chiar pentru alte țări.
Salvamont Gorj este parte din structura de urgență a Consiliului Județean Gorj și operează cu multiple echipe specializate, inclusiv în salvare speologică și intervenții subacvatice. Eforturile continue de îmbunătățire a capacității de intervenție au fost recent consolidate prin adăugarea a două noi vehicule dotate cu remorci pentru câinii de salvare, extinzând astfel capacitatea de răspuns a serviciului.
În 2023, salvamontiștii gorjeni au intervenit la un număr de 282 accidente, dintre care mai mult de jumătate au necesitat transport cu mașinile de intervenție Salvamont până la spital sau până la locul de întâlnire cu ambulanțele SAJ, SMURD sau cu elicopterul SMURD IGAV.

Sari la conținut