Sari la conținut

Programul Operațional Tranziție Justă, lansat în prezența reprezentanților Comisiei Europene

Pagină actualizată la: 21.11.2022

Informare de presă

Oficial: Programul Operațional Tranziție Justă, lansat în prezența reprezentanților Comisiei Europene

Programul Operațional Tranziție Justă va fi lansat oficial în România în prezența reprezentanților Comisiei Europene, la începutul anului 2023. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței tehnice de lucru privind zonele afectate de tranziția către neutralitate climatică de către reprezentantul DG REGIO, Marco Migliara, manager de program în cadrul CE și responsabil de Fondul pentru o Tranziție Justă la nivel european pentru Unitatea E2 România – Croația. Acesta a venit în Gorj pentru a prezenta, alături de conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Programul Regional pentru perioada de programare 2021-2027, lansat oficial joi, 17.11.2022, la Craiova.

Marco Migliara a venit în Gorj însoțit de Roxana Laiu, manager de program în cadrul aceleiași Unități E2 România – Croația, precum și de reprezentanții ADR S-V Oltenia, în cadrul ședinței tehnice de lucru fiind prezentate oportunitățile de finanțare din Programul Regional 2021-2027. Un punct central al discuțiilor cu autoritățile județene și locale, precum și cu instituțiile deconcentrate din Gorj a fost calendarul de aprobare al Programului Operațional Tranziție Justă, având în vedere că Gorjul beneficiază de cea mai mare alocare din FTJ, de peste 440 de milioane de euro. Potrivit oficialului DG Regio, o dată exactă privind lansarea POTJ nu a fost stabilită la nivelul Comisiei Europene, însă a comunicat că, fără îndoială, aceasta va fi în prima parte a anului 2023. Totodată, a ținut să puncteze că, având în vedere specificitatea acestui program, lansarea oficială va fi făcută în prezența oficialilor Comisiei Europene. „Oportunitățile de finanțare prin Programul Operațional Sud-Vest Oltenia sunt disponibile în perioada imediat următoare. Programul a fost lansat oficial ieri (nr.: joi, 17.11.2022) la Craiova. În ceea ce privește Programul Operațional Tranziție Justă, nu avem un calendar oficial dar ce vă pot spune este că se află în ultimele etape de verificare la Comisia Europeană. Cu siguranță, anul acesta nu va putea fi posibilă o lansare oficială, dar în mod cert va fi în prima parte a anului 2023. (…) Va fi greu de stabilit o locație pentru lansare, având în vedere factorii implicați. Probabil la București, în prezența oficialilor Comisiei Europene”, a precizat Marco Migliara.

Recomandare DG Regio: proiecte „îndrăznețe”

Oficialul DG Regio a mai ținut să accentueze că POTJ este un program gândit cu scopul relansării economice, astfel că este recomandată o „viziune mai amplă” și  proiecte mai „îndrăznețe”, de preferat integrate, care, în opinia sa, ar avea succes mult mai mare în fața celor clasice și ușor accesibile. „Potențialii beneficiari pot să gândească proiecte mai îndrăznețe, să aibă o viziune mai amplă. Nu este indicat să ne orientăm către soluțiile cele mai simple și mai ușor de finanțat. Cu siguranță un proiect care depășește aceste granițe clasice, va avea succes. POTJ este un program flexibil, accesibil și care permite adaptarea unei idei foarte bune la condițiile minime pentru a obține finanțarea. Totul stă în capacitatea de a dovedi că ideea va avea succes și se va reflecta în nivelul de trai al comunității”, a mai spus oficialul DG Regio.

Vizită la obiective finanțate din fonduri europene

Deplasarea oficialilor DG Regio și cei ai ADR S-V Oltenia s-a încheiat cu o vizită la un obiectiv de patrimoniu reabilitat de Consiliul Județean Gorj din fonduri europene, respectiv Casa Memorială „Iosif Keber”, aflată în prezent în administrarea Bibliotecii Județene „Christian Tell”. Aceștia au fost impresionați de modul în care imobilul a fost valorificat cu bani de la Uniunea Europeană, apreciind că este un prim pas important pentru dezvoltarea unei infrastructurii culturale în Gorj. De asemenea, au vizitat Grădinița „Mihai Eminescu”, obiectiv reabilitat și extins din fonduri europene de către Primăria Municipiului Târgu Jiu.

Forma finală a POTJ, trimisă la Comisie

Vizita delegației DG Regio în Gorj a coincis cu transmiterea, după un lung șir de negocieri, a formei finale a POTJ către Comisia Europeană. Documentul a fost înaintat Comisiei vineri, 18.11.2022, urmând ca în următoarele 2-3 săptămâni să primească avizul final, în cazul în care nu vor mai fi solicitate clarificări.

Sari la conținut