Sari la conținut

Județul Gorj – ambasador cultural al României în Vietnam

27.03.2017

COMUNICAT DE PRESĂ
 
Județul Gorj – ambasador cultural al României în Vietnam

 

          Membri ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj au participat în perioada 08 – 21 martie 2017 la o serie de evenimente desfășurate în Republica Socialistă Vietnam, răspunzând invitațiilor făcute de Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Vietnam, Institutul Cultural Român și Comitetul Popular al Provinciei Dak Lak din Vietnam.
          În cursul lunii ianuarie 2017, Comitetul Popular al Provinciei Dak Lak din Vietnam a transmis Județului Gorj două invitații ce vizau, pe de o parte, participarea Ansamblului „Doina Gorjului” la spectacolele din cadrul Festivalului Cafelei și Festivalului de Folclor Tradițional GONG, ambele desfășurate în orașul Buon Ma Thuot, capitala regiunii Dak Lak și, pe de altă parte, dorința de a iniția un proces de cooperare internațională între regiunea vietnameză Dak Lak și Județul Gorj. Condițiile de participare au fost stabilite în regim de reciprocitate, partea vietnameză asigurând delegației române cheltuielile de cazare, masă și transport intern în Vietnam, urmând ca județul Gorj să asigure aceleași condiții pentru un grup de oficiali și artiși vietnamezi ce va participa în luna august a acestui an la Festivalul Internațional de Folclor de la Târgu Jiu.
          Din delegația județului Gorj au făcut parte Nicolae Muja – vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor – președintele Comisiei pentru Învățământ, Cultură și Culte, Ovidiu Popescu – consilier al Președintelui Consiliului Județean Gorj și un grup folcloric format din 6 instrumentiști și 8 dansatori, membri ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

***

          În data de 9 martie 2017, delegația oficială a județului Gorj însoțită de E.S. dl Valeriu Arteni, ambasadorul României în Vietnam, a participat la întâlnirea cu dl. Pham Ngoc Nghi, președintele Consiliului Popular din Dak Lak și cu alți oficiali ai provinciei vietnameze. În cadrul întâlnirii, părțile au susținut prezentări generale ale celor două regiuni și au fost discutate potențialele puncte comune ce pot constitui subiecte de cooperare internațională. Partea vietnameză și-a arătat disponibilitatea pentru exporturile de cafea, piper, fructe și plante aromatice și medicinale, dar și pentru cauciuc și produse din lemn. Vietnamul este, după Brazilia, a doua țară exportatoare de cafea din lume, intenționând ca în următorii ani să devină primul exportator mondial. În același timp, reprezentanții regiunii Dak Lak s-au arătat interesați de colaborarea cu România în domeniile educației și învățământului superior, culturii și turismului, subiectele urmând a fi dezvoltate în luna august la Târgu Jiu.
          În cadrul întâlnirii, gazdelor le-au fost oferite cadouri simbolice, ii, ceramică și ștergare tradiționale românești precum și albume, pliante și alte materiale de promovare a județului Gorj. A fost de asemenea, proiectat filmul de promovare turistică „Acasă la Brâncuși”.
          În după amiaza zilei de 9 martie, delegația gorjeană a efectuat o vizită la firma „G20 cofee”, producător local de cafea ce prelucrează anual aproximativ 2 t recoltate de pe o suprafață de aproximativ 5 ha cultivate cu cafea, produsele fiind exportate în Asia și în Rusia.

***

          În data de 10 martie, la sediul Comitetului Popular din Dak Lak s-a desfășurat întâlnirea oficială cu corpul diplomatic din Vietnam și cu participanții la Festivalul Cafelei și la Festivalul Cultural GONG. În cadrul reuniunii a fost prezentată importanța Festivalului Cafelei de la Buon Ma Thout, cel mai mare festival de profil din Asia de Sud Est eveniment ce reunește cei mai importanți producători și exportatori de cafea din zonă, atrăgând totodată mii de turiști din toate colțurile lumii. Organizarea Festivalului Cafelei în Dak Lak este justificată de faptul că regiunea produce aproape 80 % din exportul național de cafea, export a cărui valoare a fost în anul trecut de 3,4 miliarde USD. Cu această ocazie se organizează întâlniri de afaceri, lansări și degustări de produse din cafea și se prezintă spectacole artistice.
          A fost prezentat, de asemenea, Festivalul Cultural GONG ce reunește formații artistice tradiționale din Asia, festival înscris pe lista patrimoniului imaterial a UNESCO. În cadrul întâlnirii a fost menționată prezența Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” cu statut de invitat special al celor două manifestări, singura formație folclorică europeană invitată la această ediție. Din partea română au luat cuvântul E.S. dl. Valeriu Arteni, ambasadorul României în Vietnam și dl. Nicolae Muja, vicepreșdintele Consiliului Județean Gorj.
          Ziua a continuat cu parada formațiilor participante la cele două Festivaluri, eveniment la care au participat peste 10.000 de spectatori, invitați, ambasadori acreditați în Vietnam, oficialități politice și administrative din Vietnam, locuitori ai orașului Buon Ma Thout și ai provinciei Dak Lak și turiști. În cadrul paradei, Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” a susținut, alături de celelalte formații, un scurt spectacol pe platoul din fața tribunei oficiale.
          În după amiaza zilei de 10 martie, oficialitățile locale au oferit o recepție la care a participat dl. Nguyen Xuan Phuc, prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam însoțit de miniștri din cabinet, corpul diplomatic din Vietnam precum și alți demnitari din țările învecinate.
          În seara zilei de 10 martie, întreaga delegație română a participat la Spectacolul de gală ce a marcat public deschiderea Festivalului Cafelei și a Festivalului Cultural Gong. La festivitate a luat cuvântul dl. Nguyen Xuan Phuc, prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam care a spus că zona centrală a Vietnamului are mari avantaje și potențial pentru plantațiile și exporturile de cafea, adăugând că aceasta ar trebui să crească în următoarea perioadă. El a declarat că regiunea, care are potențialul de a deveni o destinație turistică atractivă, ar trebui să se promoveze intens în lume folosind atât cafeaua cât și tradițiile culturale. Prim ministrul a cerut oficialilor regiunii să dezvolte o strategie durabilă pentru păstrarea identității grupurilor etnice locale, în special cultura tradițională a gongului, Festivalul GONG fiind adăugat în 2008, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO. „Satele din regiune reflectă adesea puterea lor prin gonguri. Ele arată sentimentele oamenilor, iubirea și relația cu natura” a adăugat șeful guvernului vietnamez. Ceremonia a fost transmisă în direct de canalele de televiziune VTV1, VTV5 și VTV8 ale rețelei de televiziune Vietnam, precum și de stații TV și radio din provincia Dak Lak și alte provincii ale zonei centrale.

***

          În ziua de 11 martie, delegația Consiliului Județean Gorj a participat la conferința „Potențialul, direcțiile și acțiunile pentru atragerea investițiilor în Zona Centrală până în anul 2020”. În cadrul conferinței, vicepreședintele provinciei Dak Lak, dl. Y Dham Enuol a prezentat date privind dezvoltarea provinciei menționând că, în zonă, au fost atrase, în ultimii ani, 540 de proiecte de investiții cu o valoare totală de aproximativ 3 miliarde de dolari, investiții printre care se numără 11 proiecte din Marea Britanie, Franța, Japonia, Thailanda și China. Principalele domenii în care s-au dezvoltat afacerile au fost agricultura, prelucrarea furajelor pentru animale, producția de bio-combustibil, cultivarea florilor pentru export, servicii și comerț. Domnia sa a lansat oamenilor de afaceri străini invitația de a investi în infrastructură și în tehnologie.
          În seara zilei de 11 martie, pe imensa scenă din Buon Ma Thuot în fața a peste 5000 de spectatori, s-a desfășurat Festivalul Cultural Gong, în cadrul căruia Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” a susținut un recital extraordinar. În timpul spectacolului pe ecranul din fundalul scenei au fost proiectate imagini din România și din județul Gorj.

***

          În ziua de 12 martie, delegația județului Gorj a vizitat o firmă locală ce produce material săditor pentru culturile de cafea, în cadrul unor sere desfășurate pe o suprafață de aproape 1 ha. În cadrul vizitei, gazdele au prezentat procesul de obținere a puieților de cafea de la stadiul de sămânță până la materialul pregătit pentru plantare.
          În seara zilei de 12 martie, artiștii Ansamblului „Doina Gorjului” au susținut un concert care a durat mai bine de o oră în cadrul Târgului de cafea din Buon Ma Thout. La concert au fost prezenți peste 800 de spectatori, atrași de muzica populară românească, de costumele și dansurile românești. În finalul spectacolului, dansatorii ansamblului au coborât în public invitând audiența să învețe și să joace sârba gorjenească.

***

          Festivitatea de închidere a Festivalului Cafelei și a Festivalului Cultural GONG și spectacolul de gală s-au desfășurat în data de 13 martie, eveniment în cadrul căruia Ansamblul „Doina Gorjului” a primit diploma de merit pentru excelenta participare la evenimentele din Buon Ma Thout.

***

          În dimineața zilei de 14 martie, în cadrul întâlnirii de bun-rămas, a fost transmisă gazdelor invitația de a veni în România în august a.c. pentru a participa la Festivalul Folcloric Internațional „Acasă la Brâncuși”, de asemenea, o delegație a provinciei Dak Lak fiind invitată pentru a continua dezvoltarea relațiilor bilaterale.

***

          Urmare solicitării Ambasadei României în Vietnam și Institutului Cultural Român din Beijing, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și-a continuat turneul în Republica Socialistă Vietnam pentru a participa la Zilele Francofoniei.
În seara zilei de 17 martie a.c. la Opera din Hanoi, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a zilelor Francofoniei. Acțiunea a fost organizată de Biroul Regional al Francofoniei și s-a bucurat de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Culturii din R.S. Vietnam.
         La ceremonie au fost prezenți vice-președintele Adunării Naționale a R.S. Vietnam, ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al țării gazdă, oficiali ai Ministerului Culturii precum și șefi ai misiunilor diplomatice acreditate în capitala vietnameză, diplomați și alți reprezentanți ai mediului academic local.
Acțiunea de deschidere oficială a zilelor francofoniei a fost marcată prin discursuri ale șefului Biroului Regional al Francofoniei și a ministrului adjunct al Ministerului Afacerilor Externe local. A urmat un program artistic festiv, la care au luat parte formații artistice vietnameze, haitiene, franceze precum și Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”.
          Programul artistic prezentat de ansamblul folcloric românesc s-a bucurat de aprecierile unanime ale celor prezenți, evoluțiile artiștilor români fiind îndelung ovaționate de spectatori.

***

          În prima parte a zilei de 18 martie a.c. în campusul Universității Naționale din Hanoi au avut loc manifestări culturale dedicate Zilei Francofoniei.
       Au participat șeful  Biroului Regional al Francofoniei,   cadre universitare și șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la Hanoi,  reprezentanți ai presei locale. Acțiunea, devenită tradițională, s-a bucurat de sprijinul conducerii universității din Hanoi precum și a municipalității capitalei vietnameze.
         Prima parte a manifestărilor a inclus programe artistice prezentate de diferite formațiuni artistice locale precum și de ansamblul folcloric ”Doina Gorjului”. Prestația ansamblului folcloric român, desfășurată la înaltă ținută artistică, s-a bucurat de elogiile asistenței.
          În partea a doua a manifestărilor, invitații și publicul local au vizitat standurile statelor francofone amenajate în campusul universitar. Standurile au prezentat imagini din țările pe care le reprezintă, reviste, lucrări de artizanat precum și produse culinare specifice. Standul României a fost unul dintre cele mai vizitate, el oferind imagini din țara noastră, reviste precum și tradiționalii mici românești și cozonac.

***

          În cadrul participării la manifestările organizate în Orașul Ho Chi Minh cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, aflat la Saigon la inițiativa Ambasadei României la Hanoi, a Institutului Cultural Român din Beijing și a Biroului regional pentru Asia Pacific al OIF, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, al Uniunii Asociațiilor de prietenie din Orașul Ho Chi Minh și al Asociației de prietenie vietnamo-române locale, a susținut, în dimineața zilei de 19 martie 2017, un spectacol artistic  pe scena Teatrului de vară din Grădina Botanică, urmărit cu viu interes de cei cca 3000 de spectatori. Participarea ansamblului folcloric „Doina Gorjului”, prima prezență culturală românească de acest gen în partea de sud a Vietnamului, reprezintă un reper central al manifestărilor organizate în acest an de Biroul regional al OIF în colaborare cu Consiliul Popular al Orașului Ho Chi Minh.
         Au fost prezenți reprezentanți ai conducerii metropolei vietnameze, președintele Uniunii Asociațiilor de prietenie din Orașul Ho Chi Minh, Huynh Minh Thien, corespondentul național al Vietnamului pe langa OIF, ambasadorul Nguyen Thiep, directorul Biroului regional pentru Asia Pacific al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Eric Normand Thiebault, șefi ai unor misiuni diplomatice francofone, reprezentanți ai comunității străinilor din sudul Vietnamului, cadre de conducere din instituțiile de învățământ locale, elevi și studenți de la școlile și universitățile cu predare în limba franceză etc.
          Au participat, de asemenea, șeful misiunii diplomatice a României în Vietnam, membri ai comunității românești și numeroși absolvenți vietnamezi ai învățământului superior din România care lucrează și locuiesc în sudul Vietnamului.
          Repertoriul și măiestria interpretativă ale orchestrei ansamblului Doina Gorjului au fost răsplătite cu aplauze prelungite de publicul sud vietnamez, care a venit pentru prima oară în contact direct cu folclorul românesc.

***

          În dimineața zilei de 20 martie, reprezentanții județului Gorj însoțiți de E.S. Dl. Valeriu Arteni, șeful misiunii diplomatice a României în Vietnam, au fost primiți de dl. Tran Vinh Tuyen viceprimarul orașului Ho Chi Minh într-o întâlnire oficială, în cadrul căreia delegația română a fost felicitată pentru prezența în Vietnam și pentru reprezentațiile artistice de excepție.
          În seara zilei de 20 martie, în cadrul turneului din Vietnam și al participării la manifestările organizate în Orașul Ho Chi Minh în contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, Ansamblul „Doina Gorjului” a susținut  un spectacol extraordinar la Sala Ben Thanh, din centrul  orașului Saigon, la care au participat cca 600 de spectatori. Repertoriul bogat și performanțele artiștilor gorjeni, măiestria interpretativă, coregrafia excepțională și frumusețea costumelor s-au bucurat de elogiile spectatorilor, capetele de afiș ale reprezentației fiind „Ciocârlia” și „Călușarii”.
          Au fost prezenți președintele Uniunii Asociațiilor de prietenie din Orașul Ho Chi Minh, Huynh Minh Thien, reprezentanți ai Consiliului Popular Municipal, directorul Biroului regional pentru Asia Pacific al Organizatiei Internaționale a Francofoniei, Eric Normand Thiebault, cadre de conducere din instituțiile de învățământ locale, elevi și studenți de la școlile și universitățile cu predare în limba franceză etc.
          În alocuțiunile rostite cu acest prilej, președintele Uniunii Asociațiilor de prietenie din Orașul Ho Chi Minh, Huynh Minh Thien și șeful misiunii diplomatice a României, E.S. Dl. Valeriu Arteni, au evocat relațiile tradiționale de strânsă prietenie și colaborare statornicite între cele două țări, inclusiv în cadrul OIF, care au avantajul unei punți culturale durabile, reprezentată de cei cca 4000 de absolvenți  vietnamezi ai învățământului superior din România. A fost, totodata, subliniată, necesitatea intensificării schimburilor culturale bilaterale și, în context, importanța programului executiv semnat cu prilejul vizitei prim-ministrului român Dacian Cioloș în Vietnam, din iulie 2016, actualul turneu al Ansamblului ”Doina Gorjului” circumscriindu-se acestuia.
          În cuvântul său, directorul Biroului regional pentru Asia Pacific al Organizației Internaționale a Francofoniei, Eric Normand Thiebault a evocat semnificațiile evenimentului aniversat, spectacolul extraordinar al Ansamblului ”Doina Gorjului” având loc în chiar data de 20 martie, și a adresat mulțumiri guvernului român și autorităților vietnameze pentru inițiativele și contribuțiile consistente aduse la promovarea valorilor și a solidarității francofone. Exprimând aprecieri elogioase la adresa patrimoniului cultural românesc, pe care l-a cunoscut nemijlocit (domnia sa a lucrat 5 ani la București, în cadrul Biroului regional OIF) a arătat că este fericit că aniversarea Zilei Internaționale a Francofoniei în Vietnam din acest an va fi asociată cu performanțele artistice excepționale ale Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, din județul în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși.

[imagini din timpul evenimentelor]

BIROUL DE PRESĂ

Sari la conținut