Sari la conținut

Informare de presă – Pas cu pas, readucem la viață Casa Memorială Iosif Keber din Târgu Jiu

   Consiliul Județean Gorj derulează ultimele etape de finalizare a obiectivului de investiție ”Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a casei memoriale Iosif Keber”. În prezent, se lucrează la refacerea finisajelor interioare și exterioare, lucrările fiind realizate într-un procent de peste 70%, cu termen de finalizare luna octombrie a.c.

   Pe parcursul intervențiilor de reparații s-au efectuat lucrări de arhitectură, inclusiv de refacere a elementelor decorative (profile, solbancuri, culoare, arce etc.) cu respectarea configurațiilor originale, s-au realizat lucrări de consolidare a structurii de rezistență și de  înlocuire a instalațiilor electrice (curenți tari și curenți slabi), înlocuire învelitoare, refacere planșeu demisol, refacere acces principal, desfaceri și refacere tencuieli interioare și exterioare, rostuire zidărie, reamenajare grupuri sanitare, refacere pardoseli, revizuirea luminatorului din sala de expoziție, modernizarea sistemului de încălzire prin montare instalație cu centrala proprie ș.a.m.d

   Consiliul Județean Gorj și-a propus ca prin implementarea acestui proiect să redea imobilului  o dublă funcționalitate turistică și culturală: casă memorială și secție de artă specializată a Bibliotecii Județene ”Christian Tell”. Atât în spațiile expoziționale cât și în curtea interioară vor putea fi organizate evenimente care vor aduce împreună artiști, meșteșugari, oameni de cultură, reprezentanți din sectorul creativ și ai comunității locale. De asemenea, vor fi găzduite activități de art terapie pentru persoanele aparținând grupurilor vulnerabile.

   Dotările vor include și un set de echipamente informatice (laptop, tablete, audio ghiduri),  sistem de monitorizare video antiefracție, detecție-avertizare incendiu iar în spațiul exterior va fi montată o toaletă ecologică vidanjabilă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și vor fi amenajate pergole cu plante ornamentale și bănci de exterior.

Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale Iosif  Keber” se derulează prin  Programul Operațional Regional 2014-2020,  Axa Prioritară 5- Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de Investiții 5.1-Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a contractului de execuție lucrări este de 1.798.491,05 lei fără TVA.

BIROUL DE PRESĂ

Sari la conținut