Sari la conținut

Consiliul Județean Gorj derulează lucrări de consolidare-restaurare la Casa memorială ,,Ion Popescu-Voitești”

Consiliul Județean Gorj investește peste 3 milioane de lei în restaurarea unui important obiectiv cultural-istoric aflat în patrimoniul public al județului Gorj.

Astfel, în prezent, obiectivul de investiție Casa memorială ”Ion Popescu-Voitești”, situat în satul Voiteștii din Vale, comuna Bălănești se află în plin proces de consolidare și reabilitare.

Intervențiile specifice au demarat în toamna anului trecut (28.09.2021), fiind prevăzută o  durată de execuție de 24 de luni, conform ordinului de începere a lucrărilor de execuție. Contractul încheiat are  ca obiect servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, în valoare de 3.072.058,20 lei cu T.V.A. Finanțarea investiției este asigurată din bugetul propriu al Județului Gorj.

Până la această dată a fost realizat un procent de 40% din categoriile de lucrări prevăzute în proiectul tehnic, după cum urmează: decopertarea tencuielilor interioare și exterioare; consolidarea zidurilor de cărămidă, inclusiv a grinzilor și stâlpilor interior și exteriori cu armături și retencuirea acestora; înlocuirea planșeelor din lemn; înlocuirea țiglei; izolarea beciului la anexa casei memoriale, inclusiv armarea pereților, stâlpilor și grinzilor; montarea instalației de paratrăsnet; refacerea împrejmuirii imobilului; amenajarea grupurilor sanitare; montarea tâmplăriei din lemn stratificat la interior și la exterior, păstrându-se dimensiunile, forma și decorațiunile inițiale; montarea jgheaburilor și burlanelor din tablă etc.

Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare a construcției și anexelor incluse, se realizează și lucrări de reamenajare a terenului aferent imobilului.

Ion Popescu-Voitești, savantul gorjean cu recunoaștere internațională, s-a născut la 8 noiembrie 1876 în satul Voiteștii din Vale comuna Bălănești.                                                                                   

Și-a dedicat întreaga viață cercetării și dezvoltării științelor naturii și geologiei, descoperind importante zăcăminte de sare și petrol pe teritoriul românesc. În anul 1919 a debutat în cariera universitară ca profesor titular la Universitatea din Cluj, fiind numit și director al Muzeului de Geologie și Paleontologie al Universității. A avut o laborioasă activitate științifică atât în țară cât și în străinătate, cu importante cercetări în teren și  publicarea la diverse congrese a peste 130 de lucrări de specialitate,  fiind membru sau președinte al mai multor foruri științifice. A fost fondatorul  Academiei de Științe din România, a condus  Institutul Geologic al României și  a fost membru al Geologische Gesellschaft din Viena, Societe Geologique de Belgique etc.

La sfârșitul carierei, marele savant s-a retras în satul natal, așa cum și-a dorit, unde s-a stins din viață la 4 octombrie 1944. Pe lângă prețioase manuscrise, lucrări și obiecte personale, a lăsat moștenire județului Gorj o veritabilă colecţie paleontologică şi de mineralogie.

Casa memorială Ion Popescu-Voitești este monument de arhitectură, inclus în categoria monumentelor istorice (cod LMI GJ-IV-m-B-09492) și a fost construită în perioada 1938-1940 de arhitectul Iulius Doppelreiter. După finalizarea investiției de restaurare, aici va fi redeschisă Secția de Științele naturii a Muzeului Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu”.

BIROUL DE PRESĂ

Sari la conținut