Sari la conținut

Adunarea Generala a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România – Brașov 26-28.01.2022

În prezența ministrului Dezvoltării, Atilla Cseke, a ministrului Mediului, Tanczos Barna, și ai altor reprezentanți ai Guvernului, președinții Consiliilor Județene s-au reunit, în perioada 26 – 28 ianuarie 2022, la Brașov, la ședința Adunării Generale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR).
În cadrul întâlnirii a fost analizată activitatea Uniunii pe anul 2021 și, totodată, s-au discutat aspecte care țin de buna administrare a județelor, de proiectele viitoare, de ghidurile de finanțare care vor fi derulate în perioada următoare și, nu în ultimul rând, de programul național de investiții „Anghel Saligny”.
După mai multe intervenții din partea UNCJR, după o întârziere de aproape doi ani, Guvernul Ciucă a aprobat Hotărârea cu privire la procedura de încasare a redevențelor pentru concesiunea exploatărilor de suprafață, în sensul că 40% din aceste venituri vor reveni Consiliilor Județene.
„Prin acest act normativ este prevăzută o procedură de încasare a redevențelor obținute prin exploatarea resurselor de suprafață ale statului, pentru cotele care se colectează la bugetul de stat, respectiv o procedură de încasare pentru cotele din redevență care se colectează la bugetele locale ale județelor, municipiilor, orașelor sau comunelor, aplicabile atât pentru activitățile de exploatare care cad sub incidența Codului Administrativ, cât și pentru cele realizate în baza Legii minelor nr. 85/2003. Este o măsură importantă în vederea susținerii unei dezvoltări teritoriale echilibrate, care va asigura, de acum înainte, o finanțare predictibilă fiecărei unități administrativ-teritoriale”, a declarat Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizație neguvernamentală, fără scop lucrativ, ce reunește toate consiliile județene din România ca autorități ale administrației publice locale, având scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă și sustenabilă a unităților administrativ-teritoriale.

Sari la conținut