Publicat pe Publicat în Fără categorie

IN MEMORIAM

         În ziua de 14 ianuarie 2020, ne-a părăsit pentru totdeauna ilustrul general-istoric, Constantin Ispas, personalitate de seamă a meleagului nostru.

        S-a născut la 23 august 1925 în comuna Turcinești într-o familie de țărani săraci, fiind așa cum singur mărturisea „un copil fără copilărie”. Găsindu-și salvarea în uniforma militară, cum se întâmpla cu mulți tineri români ce aveau condiția sa, a parcurs toate etapele ierarhiei ostășești, de la statutul copilului de trupă până la cel de general. A participat la al Doilea Război Mondial, a fost rănit și decorat. Dovedind capacități intelectuale superlative a absolvit Academia Militară, desfășurând o prodigioasă carieră profesională, ca ofițer și cadru didactic universitar.

        După 1980 a revenit pe meleagurile natale, devenind comandant al Centrului Militar Gorj, iar după pensionare a fost ales și a condus Asociația Veteranilor de Război Gorj.

      Ca istoric s-a caracterizat printr-o rigurozitate profesională desăvârșită, țara și neamul românesc fiind reperele fundamentale ale scrierilor sale. Stăruind atent asupra trecutului Gorjului ele reprezintă o autentică epopee închinată meleagului Jiului de Sus și a eroicilor săi locuitori. Totodată, se constituie în fundamente de patriotism în slove și, indiscutabil, în modele demne de urmat de către generațiile actuale și viitoare.

        Spirit mobilizator, comunicativ și disciplinat a participat la acțiunile omagiale, comemorative, patriotice și cultural-științifice organizate la nivel local și național. Consiliul Județean Gorj l-a avut întotdeauna partener loial, oferindu-i, la rândul său, onoarea și cinstirea pe care le-a meritat cu prisosință.

         Dumnezeu să-l primească și să-l odihnească în împărăția Cerurilor!

Conducerea Consiliului Județean Gorj